Wielkimi krokami zbliża się lato, a z nim pojawią się owoce. Najchętniej wybierane to te rosnące dziko w leśnych i podleśnych przestrzeniach, ale warto ich odmiany posadzić w ogrodzie. Czego najbardziej nam brakuje? Przedstawiamy najpopularniejsze owoce jagodowe, które mogą się znaleźć w naszym ogródku.
Mają wiele zalet i to nie tylko tych smakowych. Stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Sporo owoców jagodowych możemy uprawiać w naszych ogródkach. Do najpopularniejszych należą: truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jeżyny, agrest, borówki, aronia czy czarny bez. Mniej znane to jagoda kamczacka, żurawina, miechunka peruwiańska, jagoda goji, malinojeżyna czy porzeczkoagrest. Każda z nich ma inną zawartość witamin, inny smak i wygląd.
Pojawiają się zwykle w lipcu. Oprócz niebywałych walorów smakowych, od dawna uznaje się ją za lekarstwo na przeziębienie i grypę, ponieważ owoce te zawierają silne antyoksydanty. Kto z nas swego czasu nie pił babcinego malinowego syropu na kaszel! Poza tym maliny bogate są w magnez, potas i wapń, a także flawonoidy. Działają także napotnie, podobnie jak lipa, wspomagając nas podczas gorączki.
Zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami. Dodatkowo wspomagają pracę układu krwionośnego, poprawiają krążenie krwi, zapobiegają miażdżycy. Zawierają witaminę E i A, które działają przeciwstarzeniowo, dlatego warto postawić krzaczek jeżyn w swoim ogrodzie.
Stanowią bogate źródło witaminy C, wzmacniają odporność i zapewniają zdrowy wygląd skóry. Zawarte w tych owocach mikroelementy pomagają w utrzymaniu optymalnego ciśnienia krwi. Razem z żurawiną są polecane na problem z układem moczowym, ponieważ posiadają kwasy organiczne i błonnik. Borówki można często spotkać w suplementach diety wspomagających prawidłową pracę oczu.
Poziomki wyglądem przypominają miniaturową wersję truskawek, charakteryzują się jednak słodszym smakiem i mocniejszym zapachem. Zawierają sporą dawkę witaminy C oraz potas, żelazo, więc chronią organizm przed infekcjami i pobudzają dawką energii.
Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a dzięki zawartym w nim antocyjanom, wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Podobnie jak borówka znajdują się w suplementach diety wspomagających oczy, ponieważ poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych. Ponadto łagodzą bóle brzucha i wspomagają trawienie.
Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. To największe źródło witaminy C – większe nawet niż cytrusy. Dojrzałe zawierają jej więcej, dlatego niedojrzałe owoce warto pozostawić jeszcze dzień czy dwa na krzaku. Ponadto w truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B6, PP), a także witamina A, a z mikroelementów – wapń, potas, magnez, mangan i żelazo. Jak widać, truskawka zawiera praktycznie wszystko, czego nam potrzeba.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sezon na owoce jagodowe jest krótki. Trwa niecałe trzy miesiące, dlatego często posiadacze ogródków, aby zachować fantastyczny smak i walory zdrowotne plonów pochodzących z własnego ogródka wykonują z nich różne przetwory, syropy, kompoty, dżemy, przeciery i inne. Wtedy doskonale znamy ich skład, nie zawierają one szkodliwej chemii i są bez konserwantów. Samo zdrowie, do tego przez cały rok!
>> Zobacz też: Borówka amerykańska. Jak chronić borówkę przed chorobami i szkodnikami?
Uprawiając owoce jagodowe we własnym ogrodzie, możemy cieszyć się ich smakiem oraz mieć pewność, że nie zawierają żadnej chemii i pestycydów. Ten niezapomniany smak dzieciństwa bogaty jest w witaminy i mikroelementy wspomagające nasze zdrowie. Owoce jagodowe to klucz do zdrowia i urody.