Wielkimi krokami zbliża się lato, a z nim pojawią się owoce. Najchętniej wybierane to te rosnące dziko w leśnych i podleśnych przestrzeniach, ale warto ich odmiany posadzić w ogrodzie. Czego najbardziej nam brakuje? Przedstawiamy najpopularniejsze owoce jagodowe, które mogą się znaleźć w naszym ogródku.
Owoce jagodowe
Mają wiele zalet i to nie tylko tych smakowych. Stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Sporo owoców jagodowych możemy uprawiać w naszych ogródkach. Do najpopularniejszych należą: truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jeżyny, agrest, borówki, aronia czy czarny bez. Mniej znane to jagoda kamczacka, żurawina, miechunka peruwiańska, jagoda goji, malinojeżyna czy porzeczkoagrest. Każda z nich ma inną zawartość witamin, inny smak i wygląd.
Maliny
Pojawiają się zwykle w lipcu. Oprócz niebywałych walorów smakowych, od dawna uznaje się ją za lekarstwo na przeziębienie i grypę, ponieważ owoce te zawierają silne antyoksydanty. Kto z nas swego czasu nie pił babcinego malinowego syropu na kaszel! Poza tym maliny bogate są w magnez, potas i wapń, a także flawonoidy. Działają także napotnie, podobnie jak lipa, wspomagając nas podczas gorączki.
Rubus fruticosus. more. brambleberry. (Photo by: Paroli Galperti/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)
Jeżyny
Zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami. Dodatkowo wspomagają pracę układu krwionośnego, poprawiają krążenie krwi, zapobiegają miażdżycy. Zawierają witaminę E i A, które działają przeciwstarzeniowo, dlatego warto postawić krzaczek jeżyn w swoim ogrodzie.
Photo by FlowerPhotos/Universal Images Group via Getty Images
Borówki
Stanowią bogate źródło witaminy C, wzmacniają odporność i zapewniają zdrowy wygląd skóry. Zawarte w tych owocach mikroelementy pomagają w utrzymaniu optymalnego ciśnienia krwi. Razem z żurawiną są polecane na problem z układem moczowym, ponieważ posiadają kwasy organiczne i błonnik. Borówki można często spotkać w suplementach diety wspomagających prawidłową pracę oczu.
Poziomki
Poziomki wyglądem przypominają miniaturową wersję truskawek, charakteryzują się jednak słodszym smakiem i mocniejszym zapachem. Zawierają sporą dawkę witaminy C oraz potas, żelazo, więc chronią organizm przed infekcjami i pobudzają dawką energii.
Jagody
Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a dzięki zawartym w nim antocyjanom, wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Podobnie jak borówka znajdują się w suplementach diety wspomagających oczy, ponieważ poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych. Ponadto łagodzą bóle brzucha i wspomagają trawienie.
Truskawki
Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. To największe źródło witaminy C – większe nawet niż cytrusy. Dojrzałe zawierają jej więcej, dlatego niedojrzałe owoce warto pozostawić jeszcze dzień czy dwa na krzaku. Ponadto w truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B6, PP), a także witamina A, a z mikroelementów – wapń, potas, magnez, mangan i żelazo. Jak widać, truskawka zawiera praktycznie wszystko, czego nam potrzeba.
Przetwory
Sezon na owoce jagodowe jest krótki. Trwa niecałe trzy miesiące, dlatego często posiadacze ogródków, aby zachować fantastyczny smak i walory zdrowotne plonów pochodzących z własnego ogródka wykonują z nich różne przetwory, syropy, kompoty, dżemy, przeciery i inne. Wtedy doskonale znamy ich skład, nie zawierają one szkodliwej chemii i są bez konserwantów. Samo zdrowie, do tego przez cały rok!
>> Zobacz też: Borówka amerykańska. Jak chronić borówkę przed chorobami i szkodnikami?
Dobrobyt płynący z naszego ogrodu
Uprawiając owoce jagodowe we własnym ogrodzie, możemy cieszyć się ich smakiem oraz mieć pewność, że nie zawierają żadnej chemii i pestycydów. Ten niezapomniany smak dzieciństwa bogaty jest w witaminy i mikroelementy wspomagające nasze zdrowie. Owoce jagodowe to klucz do zdrowia i urody.